Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Sykehusbygg

Grunnsteinen: Viktig markering og tradisjonsbærer i byggebransjen

Hvert nytt bygg skal ha en grunnstein, det er en uskreven regel. Hvorfor er det slik?   

Publisert 14.12.2020
Sist oppdatert 25.10.2021

​Grunnsteinsnedleggelse i sykehusbyggprosjekt er ofte en stor milepæl. Tidligere i år, 10. juni, la statsminister Erna Solberg ned grunnstein på nye Stavanger universitetssykehus. Denne grunnsteinen, som egentlig var et solid jernskrin bygget som en tidskapsel, inneholdt blant annet en avisartikkel om koronasituasjonen, et stetoskop, en temperaturmåler, Arbeidsmiljøloven og barnetegninger.  Men hva er egentlig en grunnstein og hvorfor har vi denne tradisjonen?  

Erna og Sølve1.jpg

Grunsteinsnedleggelse for nye Stavanger universitessjukehus: Statsminister Erna Solberg sammen med Sølve Andreas Wathne, betongfagarbeider fra Vest Betong, fra markeringen tidligere i år. Foto: Tveranger/Helse Stavanger

Høytidelig seremoni med lang tradisjon 

En grunnstein er en spesielt utformet steinblokk som mures inn i fundamentet til et større byggverk. Dette skal markere at byggearbeidene har startet. Inni steinen blir det ofte plassert et skrin med dokumenter og gjenstander, som skal si noe om byggverket og tiden da det ble oppført. Nedleggelsen av grunnsteinen skjer ofte gjennom en seremoni med spesielt inviterte gjester, der en av de inviterte til slutt kaster på mørtel og murer stein fast til fundamentet.  

Akkurat hvordan tradisjonen oppstod er et lite mysterium, men det som er sikkert er at grunnstein-nedleggelse har en lang tradisjon, både her i Norge og ellers i verden. Vi kan gå langt tilbake i tid og finne eksempler, blant annet til det ærbødige slottet Christianborg i København som fikk sin grunnstein i 1611, grunnsteinen til Masjed-e Imam-moskeen i Iran er fra 1611 og i 1825 la Kong Carl Johan ned grunnsteinen i Det kongelige slott i Oslo. Det er med andre ord en lang tradisjon som fortsatt lever og er viktig i dag. Grunnsteinen kan ses på som en slags manifestasjon av samfunnet på et bestemt tidspunkt, som nye generasjoner kan finne igjen mange, mange år frem i tid. 

Grunnsteiner i norske sykehus 

Det gjøres flere grunnsteinsmarkeringer rundt om i Norge hvert år, og i sykehusprosjekter er dette en fast tradisjon. Nylige eksempler fra sykehusbygg-prosjekter i Norge finner vi blant annet i Finnmark. Grunnsteinen til nye Hammerfest sykehus er laget av polert altaskifer, og inneholder blant annet dokumenter og vedtak knyttet til prosessen med nye Hammerfest sykehus. Når bygget er ferdig vil steinen ligge nedfelt i gulvet i vestibylen. 

Tradisjonen tro vil nytt sykehus i Narvik få sin grunsteins- markering og nedleggelse på Furumoen i løpet av januar 2021. 

grunnstein nye Hammerfest sykehus - foto Eirik Palm.jpg

Grunnsteinen til nye Hammerfest sykehus er laget av polert altaskifer, og inneholder blant annet alle dokumenter og vedtak knyttet til prosessen med nye Hammerfest sykehus. Foto: Eirik Palm  

Les mer om grunnsteinsmarkering ved nye Stavanger sykehus og nye Hammerfest sykehus her: