SUS2023 er kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt

I sitt arbeid med nye Stavanger Universitetssykehus (SUS2023) har COWI og Nordics prosjekteringsgruppe knekt koden en hel byggenæring har jaktet på. Og dét har blitt lagt merke til. Nå har prosjektet blitt kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt

Sykehusbygg HFs Kari Gro Johanson, prosjektdirektør for SUS2023, og direktør i Stavanger Universitetssykehus, Cathrine Bryne, er nybakte verdensmestere i digitalisering.

En liten delegasjon av teammedlemmer fra COWI og Nordic – office of Architecture fikk tirsdag 13. november overlevert den gledelige nyheten: prosjektet deres er verdens beste digitale byggeprosjekt. Stavanger Universitetssykehus konkurrerte i finaleheatet mot det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital, blant 196 innsendte prosjekter.

Det er den amerikanske IT-giganten Autodesk som kårer verdens beste digitale byggeprosjekt på verdens største digitaliseringskonferanse for byggenæringen. Den årlige konferansen samler over 10 000 arkitekter, ingeniører og entreprenører i fire dager for å lære av de beste internasjonale prosjektene.

Skyhøye digitale ambisjoner

En digital løsning som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet, et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen – dette er bare noen av de digitale innovasjonene som får en global byggebransje til å rette blikket mot det norske sykehuset.

Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson fra Sykehusbygg HF, forteller at de har skyhøye ambisjoner når det kommer til digitalisering.

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har i Stavanger. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt nå er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, Johanson.

Stolt team

Nordic og COWI utgjør storparten av prosjekteringsgruppen.

– Det er ufattelig stort å se at vi klarer å lykkes med en slik grad av digitalisering og industrialisering. I dag er jeg utrolig stolt av alle på teamet og den fantastiske laginnsatsen som ligger bak. All honnør til alle som har hatt en finger med i spillet bak prosjektets suksess. En stor del av takken bør også rettes til oppdragsgiver. De har virkelig vist hva som kan oppstå når de gir ingeniører og arkitekter rom til å innovere, sier Marius Weydahl Berg.

–  Vi er veldig stolte av alle involverte i dette prosjektet. Her er vi med på å løfte en hel bransje og vise at Norge ligger i spissen hva gjelder fremtidens byggemåte. Her har samspillet mellom oppdragsgiver, ingeniører og arkitekter resultert i noe helt nytt – dette er en seier for innovasjonsviljen, og noe som har krevd mot i flere leire. Det har lønt seg, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic — Office of Architecture.