St Olavs Hospital representerer Norge på designbiennale i London

Sykehuset er valgt ut som et av de fremste norske prosjektene innen inkluderende design og nyskapning.

Denne uken åpnet London Design Biennale for første gang der 37 land stiller ut prosjekter under temaet Design by Utopia. Norsk design og arkitektursenter i regi av Nyskapingsprogrammet Innovasjon for alle ble på initiativ av den norske ambassaden i London bedt om å presentere noen av de fremste norske prosjektene innen inkluderende design og nyskaping i en egen norsk utstilling som har fått tittelen "Reaching for Utopia  – Inclusive Design in Practice". Her ble St Olavs Hospital valgt ut som ett av tre prosjekter, som også var blant vinnerne av Innovasjonsprisen for universell utforming i 2015.

– St Olavs har en helt annen atmosfære enn de fleste andre sykehus. Det verken ser ut som, lukter eller føles som et sykehusbygg. Byggeprosjektet viser at atmosfæren ikke trenger å være klinisk for å være et fullt funksjonelt sykehus, sier Onny Eikhaug, programsjef for Nyskapningsprogrammet Innovasjon for alle ved Norsk design- og arkitektursenter.

– Samtidig integreres bygget på elegant vis inn i byrommet, fortsetter Eikhaug.

– Noe vi ønsker å være gode på

Utstillingen skal vise hvordan en menneske-sentrert tilnærming til design påvirker liv, næringsliv og samfunn. Prosjektene har blitt plukket ut fra offentlig sektor og fra et bredt spekter av fagområder. Sammen skal de demonstrere evnen design har til å virkeliggjøre politiske idealer om inkluderende design og forbedre hverdagslivet i Norge. Ragnhild Aslaksen, Spesialrådgiver for Arkitektur og Helse i Sykehusbygg, synes det er stas at et sykehusbyggprosjekt når opp i denne sammenheng.

– For oss er det ofte funksjon og tekniske oppgaver som står i sentrum. Derfor er det ekstra gøy å anerkjennes for design, og inkluderende design er nettopp noe vi ønsker å være gode på, sier Aslaksen.

– Inspirerer til bygging i fremtiden

Aslaksen sier at Sykehusbygg opplever inkluderende design som utrolig viktig for å skape en tilgjengelig og pasientvennlig helsetjeneste.

– I dette prosjektet har vi jobbet mye for å få med pasientens perspektiv utover det å oppfylle tekniske krav. Samtidig samsvarer byggeprosjektet med nyere forskning og måten vi oppfatter sykehus på gjennom sansene, og da blir alt fra byggematerialer til vindusutsikt og byrommet det forholder seg til viktig.

– St Olavs Hospital er absolutt et byggeprosjekt som inspirerer til hvordan vi bygger sykehus i fremtiden, avslutter hun.

Den norske utstillingen åpnet 8. september og vises i West Wing på Somerset House i London frem til 27. september.

St.Olavs Hospital representerer Norge på biennalen sammen med byggeprosjektene Bybanen i Bergen og Høgskolen i Bergen.

Les mer på http://doga.no/nyhet/norske-bidrag-på-london-design-biennale