Mye å hente på å bygge raskere, billigere og bedre

Første dag av #sykehusbyggkonferansen2016 er over. Konferansier, Arve Paulsen, oppsummerer konferansens første dag slik.

– Denne dagen viser at det er mye å hente på å bygge raskere, billigere og bedre innen denne sektoren. Det bygges sykehus for 8 – 10 milliarder kroner i året. Nå gjelder det å komme i gang på mange områder, ikke minst i grensesnittet mellom aktørene. Det skal ikke mye til før vi snakker om store verdier. Det har vi fått synliggjort i dag, sa Arve Paulsen.

Et annet punkt han trekker fram fra dagen i dag er det store fokuset innlederne har hatt på teknologi.

– Det var en av fire hovedområder adm.dir i Sykehusbygg Ann-Elisabeth Wedø trakk fram i sitt innlegg. I sin hilsen til konferansen viste også statssekretær Anne-Grethe Erlandsen til flere, gode eksempler. Teknologi og behandlingsmåter kommer til å endre hvordan vi forholder oss til både bygg og helsetjenester, til hvordan vi blir tatt i mot, til hvordan data vi bærer med oss inn fra sensorere vi har på oss, rundt oss, i oss  – for eksempel smartklokker – blir brukt til å effektivisere behandlingen.

Konferansens internasjonale innleder, professor Roger Ulrich, kom også med mange interessante poenger, mener årets konferansier.

– Han ga oss innsikt i hvilken effekt bygninger har på pasienter, luft, lys, natur, lyd, enerom contra flermannsrom….Alt spiller inn på stress-nivået, søvn, humør, sykdomsbildet. Det har vært en tendens til å legge bygninger så tett opp i hverandre at privatlivet til pasientene har blitt krenket. Folk kan følge med på hva som skjer inne i rommet og med pasienten fra utsiden. Og selv om Ulrich roste helsetjenesten i Norge, advarte han oss særlig mot dette.  Vi har et ansvar også for pasientens integritet, avslutter Arve Paulsen og ser fram til en spennende fagdag på #sykehusbyggkonferansen2016 også i morgen, tirsdag 15.11.