Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Sykehusbygg

Omhandler FNs bærekraftsmål 3, 8, 16 og 17

Valg av solenergi i PHN-prosjektet

Solenergi som tiltak for grønn energi er i prinsippet enkelt å installere, både som ledd i et nybyggprosjekt og i tilknytning til eksisterende bygningsmasse. De umiddelbare gevinstene er enkle å beregne ettersom energien produseres der hvor den skal forbrukes.

Sykehusbygg HF
Publisert 10.02.2025
Sist oppdatert 13.02.2025
En bygning med trær og gress

I Ahus HFs prosjekt PHN, senter for sykehusbasert psykiatri, Nordbyhagen, skal det installeres solceller med effekt på 238kWp, som gir en estimert produksjon på 186 000kWh i året. Det er estimert en CO2 besparelse på 56 tonn årlig. 

For PHN er dette en god løsning og investering som vil betale seg på sikt.  

Men er det en etisk god løsning? 

Alle anskaffelser kan medføre en viss risiko for ulike brudd som ikke ønsker å bidra til. Etiske krav i våre kontrakter er derfor viktig og blir fulgt opp. I oppfølging av sosial bærekraft er landrisiko etter åpenhetsloven1 noe vi forholder oss til.  

Det er i all hovedsak Kina som produserer elektronikk til det norske markedet, og det gjelder også solcelleanlegget som skal leveres på PHN.  

Det er anbefalt at det gjøres grundige aktsomhetsvurderinger av alle leverandører fra Kina, ettersom risikoen for brudd på menneskerettigheter i Kina samlet sett er svært høy. Kombinert med produktegenskapene kan det også være andre risikofaktorer, eksempelvis miljø- og naturtrusler.  

Sammen med totalentreprenør er det gjort en gjennomgang med leverandøren av solcellepanelene for å kartlegge hvilke vurderinger som er gjort, og om det er nødvendig med ytterligere tiltak. Gjennomgangen sammen med leverandør av solceller ga gode svar, og en forsikring for prosjektet om at det var liten til lav risiko for brudd på menneskerettigheter knyttet til leveransen. Det var over tid utført flere revisjoner og besøk ved produksjonsfasiliteter i Kina, både ved sammenstillingsfabrikken, og hos del- og råvareleverandører. Disse gjennomgangene var systematisk utført i samarbeid med flere innkjøpere.  

Likevel er det vanskelig å være 100% sikker på at den leveransen som kommer til PHN ikke har bidratt til brudd på menneskerettigheter i noen del av leverandørkjeden til produktet. 

 

Hvorfor kjøpe solceller fra Kina og ikke fra Norge eller andre vestlige land?  

Det enkle svaret på dette handler om tilgjengelighet og pris. Innen nybygg og vedlikehold av sykehus må kostnader veies opp mot andre hensyn.  

Det finnes norske leverandører av solceller, men disse utkonkurreres på pris. USA produserer også solceller, men disse prioriteres for det innenlandske markedet.  

PHNs valg om å installere solceller viser at det er en vanskelig balansegang mellom mange viktige hensyn. I et bærekraftperspektiv kan man si at miljøgevinst, sammen med driftsgevinst og kostnad, veier tyngre enn liten sannsynlighet for at man har bidratt til brudd på menneskerettigheter i Kina.