Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Sykehusbygg

Lærlinger bygger fremtidens helsevesen på Brakerøya i Drammen

– Veldig fint å være lærling her. Det er verdens beste klasserom, sier Mia Aske Olsen (19), lærling i anleggsgartnerfaget, om tiden på Brakerøya, der hun bygger nytt sykehus for fremtiden.

Publisert 22.01.2025
Sist oppdatert 10.02.2025
En person som har på seg sikkerhetsvest og holder et utstyr
Mia Aske Olsen foran administrasjonsbygget ved nytt sykehus i Drammen, som åpner i oktober 2025.

Hun er en av mange som har hatt lærlingperioden sin ved det som skal bli et nytt, toppmoderne sykehus på Brakerøya i Drammen.  

Når det nye sykehuset står ferdig i oktober 2025, har nemlig byggingen bidratt til mer enn bare nytt sykehus i verdensklasse. Byggeprosjektet har også gitt et viktig bidrag til samfunnet ved å inkludere lærlinger innen mange bransjer. Per januar 2025 har 318 lærlinger vært i sving i byggeprosjektet, som har pågått siden 2019. 

Sykehusbygg HF, som leder prosjektet på vegne av Helse Sør-Øst, har samarbeidet tett med entreprenørene for å sikre at lærlinger får en sentral plass i arbeidet. Dette er en viktig del av det å være en ansvarlig og bærekraftig byggherre. 

– Vi ser på det som en del av vårt samfunnsoppdrag å bidra til utdanningen av fremtidens fagarbeidere. Å ta inn lærlinger er en investering både i bransjen og i enkeltmennesker, sier Arnstein Hodne, prosjektdirektør fra Sykehusbygg HF.

Han er stolt over Mia og kollegene hennes.  

– De er gode ambassadører for faget sitt, og vi er heldige som har fått ha dem her, sier Hodne.  

Hodne skulle gjerne hatt enda flere lærlinger i sving på Brakerøya, og oppfordrer entreprenører til å ta inn lærlinger der de kan – i alle jobber de har. 

Lærlinger som del av løsningen 

Lærlingene som jobber på med det nye sykehuset i Drammen, jobber innenfor mange fagområder, inkludert tømrerarbeid, betongarbeid og tekniske installasjoner. 

For dem er det å delta i et så stort og komplekst prosjekt en unik mulighet til å bygge erfaring. Samtidig bidrar de med verdifull innsats i byggingen av det nye sykehuset. 

– Å få delta i et prosjekt som strekker seg over mange år, med alt det innebærer av variasjon og ulike arbeidsoppgaver, det liker jeg. Og kanskje særlig det å få være med å bygge et bygg som skal stå i generasjoner og være et viktig sted for mange mennesker, sier Mia Aske Olsen. 

Morten Jevne, utbyggingssjef i prosjektet, understreker betydningen av å ha lærlinger med: 

– Å få erfaring fra et prosjekt av denne størrelsen gir lærlingene en uvurderlig start på karrieren. Vi vet at rekruttering til fagarbeid er en utfordring, så det å skape gode arbeids- og læringsmuligheter er noe vi er veldig opptatt av og glade for å bidra til, sier han. 

Bærekraft i praksis 

Sykehusbygg HF er opptatt av bærekraft som handler om mer enn materialvalg og energieffektivitet. Å inkludere lærlinger er også en del av denne strategien, fordi det bidrar til å bygge kompetanse som bransjen sårt trenger i fremtiden. 

– For oss handler bærekraft også om sosialt ansvar. Vi bygger ikke bare et sykehus – vi bidrar til å bygge samfunnet, sier Hodne. 

Entreprenørene i prosjektet har i samarbeid med Sykehusbygg HF lagt til rette for at lærlingene får tett oppfølging og varierte oppgaver. Mange av lærlingene vil gå rett ut i faste jobber etter prosjektet, noe som styrker bransjen og reduserer risikoen for frafall i utdanningene. 

Også Agaia er stolt over lærlingene sine: 

– Lærlinger er avgjørende for Agaia, fordi de representerer fremtidens fagarbeidere. For å kunne levere kvalitet i tråd med både våre egne og kunders forventninger, er det viktig at vi investerer i å utvikle talentene til nye fagarbeidere. Lærlinger gir oss muligheten til å forme kompetente fagfolk som vil bidra til vår bransjes videre vekst og utvikling, sier Martin Dalehaug, om Mia og kollegene hennes.  

Et par menn iført sikkerhetsvester og hjelmer
Mia og Martin på vei ut fra brakka.

 

– Lærlingene bidrar først og fremst til arbeidet vi står overfor hver eneste dag, men også til å utvikle faget vårt i tråd med samfunnets utvikling. I tillegg bidrar lærlinger som kommer fra skolen med den nyeste teoretiske kunnskapen ferskt i minne. Slik blir det en sunn dynamikk sammen med erfarne fagarbeidere, som bidrar til å løfte prosjektene våre. Det mener jeg hever kvaliteten på vårt arbeid. 

– På 1,5 år har Agaia hatt seks lærlinger innom prosjektet. To av disse har tatt fagprøven i løpet av prosjektets levetid. Én gjennomførte fagprøven i betongarbeid på prosjektet høsten 2023, og én gjennomførte fagprøver i anleggsgartnerfaget senest i høst. Fast i perioden nå har vi to lærlinger, hvorav Mia er en av dem. Vi er stolte av å kunne tilby lærlingeplasser og bidra til fagutdanning, sier Dalehaug.  

Han understreker lærlingenes verdi:  

– Lærlinger er helt essensielle for å sikre bransjens utvikling, og vårt mål er å ha lærlinger som utgjør 10% av vår arbeidsstyrke. Vi ser på dette som en investering i både selskapets fremtid og i samfunnets behov for dyktige fagarbeidere, sier Dalehaug. 

Ved å ta ansvar for lærlingene og gi dem praktisk erfaring, mener Dalehaug at de bidrar til at neste generasjon fagarbeidere er godt rustet til å møte fremtidens utfordringer.   

– I Agaia er vi opptatt av mangfold, og vi tror at en variert arbeidsstyrke styrker både vår bedrift og vår kultur. Både yngre lærlinger, som er i starten av arbeidslivet, og voksne lærlinger som har valgt å skifte karriere, tilfører ny energi og tanker til arbeidsmiljøet. Selv om overgangen til arbeidslivet kan være utfordrende, opplever vi at lærlinger – uavhengig av alder – skaper en positiv dynamikk i teamet. Erfarne fagarbeidere og hjelpearbeidere tar mer ansvar og viser større hensyn, noe som fører til bedre utvikling både for lærlingene og for oss som selskap, sier han. 

For Mia betyr det lærlingperiode ute på byggeplass.  

– Jeg har lang reisevei og ganske lange dager, men til gjengjeld fri på fredager. Det er lærerikt og variert, og jeg får være tett på dette store bygget med mange ulike fagområder. Det liker jeg. Jeg håper jeg får et langt liv som anleggsgartner, og er glad for at jeg fikk begynne karrieren min her. Agaia er et godt sted å være, sier hun om arbeidsgiveren sin. 

En vinn-vinn-situasjon 

For lærlingene er deltakelsen i prosjektet en stor mulighet. De får jobbe med krevende oppgaver i et miljø der kvalitet og sikkerhet står høyt. Samtidig bidrar de til et viktig samfunnsprosjekt. For byggherre og entreprenører gir lærlingordningen tilgang på unge og motiverte arbeidere som tilfører prosjektet energi og engasjement. 

En mann med hjelm

 

 

– Det er inspirerende å se hvor stolte lærlingene er over å være med på dette prosjektet. Vi tror det også gir dem en følelse av tilhørighet og mening i arbeidet, sier Jevne. 

– Ja, det stemmer, sier Mia.  

– Jeg jobber med mange forskjellige mennesker gjennom uka. Det er bra at det er variert, og jeg liker godt å starte mandagen kl. 07.00 på brakka – og få planen for uka. Det er et fint arbeidsliv.  

– Vi er stolte av å bidra til å utdanne morgendagens fagarbeidere. Det er vår måte å gi noe tilbake til samfunnet på, avslutter Hodne.