Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Sykehusbygg

Byens beste utsikt blir borte

Den høyeste tårnkrana på byggeplassen til det nye sykehuset i Drammen er borte. Kranfører Aram Nour mister byens beste utsikt, og nedrigging av tårnkranene indikerer at bygget nærmer seg ferdig. 

Helse Sør-Øst
Publisert 06.11.2023
En by med en vannmasse
Noen dager byr den luftige arbeidsplassen på flotte soloppganger.


I om lag ett år har den høyeste tårnkrana på Brakerøya vært Aram Nour sin arbeidsplass. Hver morgen klokka sju har han tatt fatt på den luftige klatreturen opp. Først klokka 15 har han fast grunn under føttene igjen.

En mann iført hjelm og jakke
Aram Nour har tilbragt et år nærmere 100 meter over bakken. Nå skal krana ned.

De store tårnkranene er helt essensielle i et så stort byggeprosjekt.

-  Vi løfter alt du kan tenke deg. Tidlig i byggeperioden er det mye betong, stål og annet som hører til grunnarbeidet. Etter hvert som bygget vokser så løfter vi inn det aller meste som skal trengs for å få bygget ferdig, forteller han.

 

Luftig arbeidsplass

De høye kranene er godt synlig for alle som passerer byggeplassen. Arams kran er et luftig byggverk.

 

- Det er 96 meter fra bakken til kroken. Den har 55 meter uteligger, og den kan løfte om lag 8 tonn når kroken er nærmest tårnet, og ca. 6 tonn når kroken er helt ute, forteller han.

En vannmasse med en solnedgang
Morgener som dette gir mange fine øyeblikk over det nye sykehuset i Drammen.

 

Fordi den er såpass høy, og mangler heis, så blir det oftest til at han ikke går ned for å spise lunsj. Kanskje bortsett fra på fredager da han og kollegaene ofte inntar en hamburger på gatekjøkkenet som er etablert ved brakkeriggen.

 

Selv om han er fornøyd med jobben i krana, legger han ikke skjul på at han kunne ønske seg heis, noe som er påbudt blant annet i Sverige.

En by med en vannmasse i bakgrunnen
Det må en enorm mobilkran til for å få ned byggeplassens høyeste kran.

Trygghet først

Når man skal løfte tunge ting over hodet på folk, så sier det seg selv at det er strenge krav til sikkerhet. Det er egent sertifiseringsordning for kranførere, og alle de som skal koble til lasten på bakken må også ha egne kurs. I tillegg så forsøker man å løfte minst mulig over der det er folk.

-  Vi har også begrensninger på vekt over enkelte områder. Alt sammen er den del av å gjøre heisoperasjonene så sikre som mulig, forteller han.

 

Enkelte dager setter også været noen begrensninger. Ved kraftig vind må man begrense heising og hvis vinden er over en viss styrke, så stenges krana.

 

-  Lyn og torden er heller ikke noe særlig. Vi bruker lyn-radar, og hvis været kommer for nærme må vi stenge og gå ned forteller han.

En mann i militæruniform som holder en pistol
Thomas Kinnsbekken Lund i full gang med klargjøring for transport mens nye deler løftes ned. 

 

Demontering

Demontering av en kran på denne størrelsen krever en kran som er enda høyere. Da er en av Norges største mobilkraner løsningen. Krana deles opp og løftes ned del for del for deretter å legges på trailere som kjører den videre til neste oppdrag.

 

Selv om Arams faste arbeidsplass gjennom det siste året nå er borte, så er det ikke langt til neste kran

Nå skal jeg operere en annen kran på området inntil den skal tas ned, avslutter han.

En person med hjelm og sele
Aram Nour opererer kran til daglig, nå er dagen for å delta i nedriggingen.