Nytt klinikk- og protonbygg ved Radiumshospitalet er nå åpnet
Hans Majestet Kongen var til stede da statsminister Jonas Gahr Støre klippet snoren og erklærte Nytt klinikk- og protonbygg ved Radiumshospitalet for åpnet torsdag 17. oktober.
Prosjektet nytt klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet (PRAD) høstet lovord for å ha levert bygget i tråd med forprosjekt og innenfor tids- og kostnadsrammer.
Prosjektdirektør Pål Høylie fra Sykehusbygg HF og hans samarbeidspartner på OUS-siden, programleder Inger Heiberg, takket hverandre for et godt samarbeid. De kunne sammen konstatere at behovet for parterapi hadde vært minimalt.
Statsminister Støre og helseminister Vestre vektla begge to i sine taler at fagmiljøet ved Radiumshospitalet er i særklasse, og med det nye bygget er dette et sykehus i toppsjiktet i verden.
Erna Hogrenning, leder av det sentrale brukerutvalget i Oslo universitetssykehus, var begeistret for åpningen. Hun takket for at brukerne hadde blitt vel hørt i utformingen av prosjektet.
Krevende tider
Det er Helse Sør-Øst som er byggherre, og administrerende direktør Terje Rootwelt rettet en stor takk til alle som har vært involvert i byggingen. Både han og programdirektør Dag Bøhler fra Sykehusbygg HF/HSØPO la i sine taler vekt på at bygget kunne åpne som planlagt til tross for utfordringer som krevende grunnforhold og endrede markedsforhold på grunn av pandemi og krig i Europa.
Ny type kreftbehandling
I tillegg til ordinære sykehusfunksjoner som sengerom, bildediagnostikk, laboratorium, dagbehandling, poliklinikk og operasjon, har det nye bygget fått lokaler til å drive protonterapi. En stor syklotron forsyner tre gantry med protonstråler. Radiumhospitalet er sammen med Haukeland universitetssykehus først ut i Norge med å tilby denne behandlingsformen. Protonterapi gir en mer presis stråling og er dermed mer skånsom. Det betyr at man kan bestråle en kreftsvulst med mindre skader på det omkringliggende vevet. Det er særlig svulster i hjernen dette er effektivt for, og barn trekkes frem som en viktig pasientgruppe. Både fordi de er små, og fordi protonterapi gir mindre senskader. I protonsenteret er det satt av god kapasitet til forskningsvirksomhet, og det er ventet at protonterapi kan bli et potent verktøy for flere diagnoser i framtiden.
Les mer på Oslo universitetssykehus egne nettsider her